A 6 leggyakrabban elkövetett hiba a pályázatírás során

Pályázni létfontosságú folyamat az új szerződések megkötéséhez és az üzlet növekedéséhez. Iparágától függően valószínű, hogy versenytársai is licitálnak az általuk megkötött szerződésekre.
A 6 leggyakrabban elkövetett hiba a pályázatírás során

A pályázatírás az egyik leghatékonyabb módja más stratégiák, például a marketing mellett a szervezet növekedésének. Számos hibát látunk már olyan beszállítóktól, akik nem értenek a pályázatíráshoz. Szeretnénk ezeket megosztani veled, hogy soha ne ess ebbe a csapdába! Nem mindegy, milyen a pályázat, amit beadsz.

Nem válaszolni a feltett kérdésre

Sok cég az alapján válaszol a feltett kérdésre, hogy szerinte a pályázó cégnek milyen információkat kellene tudnia vállalkozásáról, folyamatairól és tapasztalatairól. Pedig könnyen lehet, hogy valójában nem is ezeket az információkat kérték. Mindig ügyelj rá, hogy a kérdésre válaszolj!

Elmulasztani a háttérmunkát

A kutatás mindig menő. A pályázó szervezet így látni fogja, hogy a céged időt szakított a háttérmunka elvégzésére, így maga a pályázat is jobb elbírálást kaphat.

Nem szánni időt a legjobb válasz benyújtására

Ha nem adsz bele mindent, akkor értelmetlen ajánlatot tenni. Valaki más cége minden erőfeszítését ráteszi, hogy megnyerje ezt a munkát, és te valóban ilyen benyomást szeretnél kialakítani a vállalkozásodról? Vannak, akik már 24 órával az esedékesség előtt beküldik a pályázatot, de néha tényleg jobb kétszer átmenni az anyagon, mint leadni egy kevésbé jó munkát.

Lemaradt a határidő, mégis elküldeni az anyagot

Ez olyan, mintha nem tartanád tiszteletben a pályázati eljárást, és nem tudnád vagy nem akarnád tartani magad a határidőkhöz. Az ilyen pályázatokat sok helyen figyelmen kívül hagyják, ezért ha elmulasztottad a határidőt, inkább ne küldd el, és gondolj erre tapasztalatként.

Figyelmen kívül hagyni az ajánlattételi felhívás követelményeit

Sok pályázati dokumentumnál elvárás, hogy meghatározott módon töltsd ki. Ne hagyd figyelmen kívül ezeket a kéréseket! Előfordulhat, hogy az ügyfél elmulasztja a válaszadást, ha nem követi a megadott irányelveket. És ne legyenek illúzióid, valakinek az is sok munkába kerül, hogy hivatalosan elutasítsa a pályázatodat.

Abszolút mindenre licitálni

Nagyon sok vállalkozás esik abba a hibába, hogy minden pályázatra jelentkezik, majd később csodálkozik, hogy nem nyertek meg semmit. Sokkal jobban jársz, ha öt pályázatra gondosan jelentkezel, mint ha 15-re gyorsan és elsietve. Hozz létre egy pályázati ellenőrzőlistát, ahol követheted a pályázatokat, amelyekre jelentkeztél! Ez átláthatóbbá teszi a folyamatot, és segít észben tartani a prioritásaidat is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek