Fenntarthatóság egy magasabb szinten, avagy mit tud a napelemes rendszer és egy elektromos autó?

Egyre több területen fedezik fel a napenergia hasznosítását.
Fenntarthatóság egy magasabb szinten, avagy mit tud a napelemes rendszer és egy elektromos autó?

A napelemes rendszerek mellett népszerűek az elektromos autók, amelyek üzemben tartása jóval kedvezőbb és kevésbé terheli meg használata a környezetet. A modern rendszerekkel otthonunkban is van lehetőség az elektromos autó gyors feltöltésére, így pénzt, időt és energiát spórolhatnak.

Hogyan lehet az elektromos autók használatát még zöldebbé tenni?

Törekedni kell arra, hogy az elektromos autók töltéséhez használt elektromosság megújuló energiaforrásokból származzon, ilyen például a napelemes rendszerből nyert zöld energia.

Az elektromos autók töltésének és használatának folyamatában is lehetőség van az energiahatékonyság javítására. Például a hatékonyabb töltőberendezések használata, a töltési idő optimalizálása vagy az intelligens töltési rendszerek bevezetése mind segíthet az energiafogyasztás csökkentésében.

Az elektromos autók akkumulátorai és más elektromos alkatrészei megfelelő hulladékkezelést és újrahasznosítást igényelnek. Fontos, hogy az elhasznált akkumulátorokat helyesen kezeljük és újrahasznosítsuk, hogy minimalizáljuk az ökológiai lábnyomot.

A tudatos vezetési és töltési szokások is hozzájárulhatnak az elektromos autók zöldebb használatához. Az energiatakarékos vezetési stílus, a töltés időzítése az alacsonyabb energiafogyasztású időszakokban vagy a töltési infrastruktúra hatékony felhasználása mind segíthet az energiafelhasználás optimalizálásában.


A cikkben szereplő képek a KRQ Kft. tulajdonát képezik.

Már az otthoni gyorstöltés sem luxus napelemes rendszer mellett?

Ha rendelkezünk otthoni napelem rendszerrel, akkor a gyorstöltés otthon is elérhetővé válhat számunkra. Az otthoni napelem rendszer a napenergiát alakítja át elektromossággá, amelyet felhasználhatunk az elektromos járművek töltésére. Ez jelentős előnyt jelent, mivel megszabadít minket a nyilvános töltőállomásokon való várakozástól és a töltési díjak fizetésétől.

Az otthoni gyorstöltés kényelmet és praktikusságot nyújt, hiszen az autónkat egyszerűen és kényelmesen tölthetjük fel otthon, akár éjszaka is. Emellett az elektromos jármű használatát rugalmassá teszi, mivel nem kell attól függnünk, hogy hol találhatók nyilvános töltőállomások.

Napelem rendszerrel kombinálva az otthoni gyorstöltés gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá válik, mivel a napelemekből származó ingyenes napenergiát használjuk fel a töltésre. Ez nemcsak csökkenti az energiafelhasználást és a költségeket, hanem hozzájárul a környezetbarát közlekedéshez.

Milyen napelem rendszert telepítsünk otthonra?

Napelemes rendszerünket kiegészíthetjük egy elektromos autó töltőberendezéssel. Ez lehetővé teszi az autó gyors és hatékony töltését otthoni környezetben. A töltőberendezések különböző teljesítményűek lehetnek, így fontos kiválasztani a megfelelő típust az autó töltési igényeinek megfelelően.

Az otthoni napelemes rendszerrel kombinálva használhatunk intelligens töltésvezérlőket, amelyek optimalizálják az autó töltését a rendelkezésre álló napenergia alapján. Ezek a rendszerek automatikusan beállítják a töltési időt és teljesítményt az energiahatékony működés érdekében.

Ha rendelkezünk energiatároló rendszerrel, például háztartási akkumulátorral, akkor a napelemek által termelt energia egy részét eltárolhatjuk, és azt később felhasználhatjuk az autó töltésére. Ez lehetővé teszi az autó töltését akkor is, amikor nincs elegendő napsütés, vagy amikor a hálózat nem elég erős a nagyobb töltési teljesítményhez.

Fontos azonban megfelelő méretezést és tervezést végezni az otthoni napelemes rendszer és a töltési infrastruktúra kiválasztásakor. Érdemes szakértővel konzultálni a megfelelő megoldás kiválasztása érdekében, hogy az otthoni napelemes rendszer hatékonyan működjön az elektromos autó töltése során.

Akár egy elektromos autóflotta töltése is megvalósítható napelemes rendszerről?

Egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy telephelyén napelemes rendszert épít ki. Segítségével akár egy elektromos autóflotta töltése is megvalósítható. Egy jól tervezett és skálázható napelemes rendszer lehetővé teszi, hogy egyszerre több elektromos autót töltsünk napenergiával.

A napelemes rendszert megfelelően kell méretezni annak érdekében, hogy elegendő energiát termeljen a flotta elektromos autóinak töltéséhez. A napelem panelek számát és teljesítményét, valamint az energiatároló eszközt (ha van) az autók töltési igényeinek megfelelően kell kiválasztani.

A napelemes rendszerhez szükséges megfelelő töltőinfrastruktúrát kell kiépíteni az elektromos autók számára. Ez lehet töltőoszlopok, gyorstöltők vagy intelligens töltőállomások, amelyek lehetővé teszik a flotta autóinak egyszerre történő töltését.

Ha a flotta töltésekor a napelemes rendszer által termelt energia nem elegendő, akkor energiatároló rendszerek, például akkumulátorok segítségével lehetőség van az energia eltárolására és későbbi felhasználására.

Fontos, hogy a napelemes rendszert és a töltési infrastruktúrát megfelelően monitorozzák és vezéreljék, hogy optimalizálni lehessen a töltési folyamatokat. Egy jól tervezett napelemes rendszer lehetővé teszi, hogy az elektromos autóflotta töltése zöld és fenntartható módon történjen, csökkentve az üzemanyagköltségeket és az ökológiai lábnyomot.

Versenyelőny vállalkozások számára

A zöld rendszámos autók tulajdonosai általában elkötelezettek a fenntarthatóság iránt, és előnyben részesítik a környezetbarát energiát. A napelemes rendszerrel a cég zöld energiát állít elő – többek között - a saját autói töltéséhez, ezáltal csökkentve a környezeti hatásokat.

A napelemes rendszerrel termelt energia ingyenes és megújuló, ezért a cégnek kevesebb hagyományos energiát kell vásárolnia az autók töltéséhez. Ez hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

Egyes országokban és régiókban kormányzati támogatások és ösztönzők állnak rendelkezésre a zöld rendszámmal rendelkező járművekkel és napelemes rendszerekkel kapcsolatban. Ez tovább csökkentheti a beruházási költségeket és rövidítheti a megtérülési időt.

A zöld rendszámos autókkal rendelkező cégek a fenntarthatóságra és az ökológiai felelősségre való törekvésüket hangsúlyozzák. Az ügyfelek és partnerek pozitívan fogadják ezeket az erőfeszítéseket, ami előnyös lehet a vállalat hírnevére és üzleti lehetőségeire nézve.

További kapacitás növelés várható Európában a napenergia felhasználásában?

A Fitch Solutions kutatócég szerint 2031-re a világ teljes napenergia-kapacitása eléri a 2044 GW-ot, miközben Kína továbbra is az élen jár a kiépítésben, és a világ 1190 GW-os nettó napelem-kapacitásának közel felét (44 százalékát) teszi majd ki 2031-re. A napenergiára épülő technológiák igen vonzóak világszerte. A Fitch előrejelzése szerint összességében Ázsia, Észak-Amerika és Nyugat-Európa fogja a napenergia-kiépítések növekedését vezetni, 2023-ra kiépítve a világ teljes nettó napelem-kapacitásának jóval több, mint 90 százalékát.

Az Európai Unió négy különálló kezdeményezésen keresztül kívánja elérni új céljait. Először is a nagyobb mértékű tetőtéri kiépítéssel, amelyhez szükséges engedélyeket legfeljebb három hónapra rövidítik le. Ezen kívül az Európai Bizottság 2026-ig kötelezővé teszi a tetőtéri napelemek telepítését minden új, 250 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű középületben és kereskedelmi épületben, valamint 2027-től minden meglévő, 250 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű középületben és kereskedelmi épületben 2029-től pedig minden új lakóépületben.

A terv második része az engedélyezési folyamatok ésszerűsítése és egyszerűsítése a telepítés felgyorsítása érdekében. Továbbá a szervezet hangsúlyt fektetett többféle földhasználati rendszerre, például az agrofotovoltaikus rendszerekre és az úszó napenergiára, valamint a korábbi ipari vagy bányászati területek újbóli felhasználására, mint arra való lehetőségekre, hogy tovább bővítsék a napenergia kiépítését a szárazföldhöz vagy a tengerhez való hozzáférés kiterjesztésével.

Harmadik lépésben foglalkozni fognak a napenergia-iparban tapasztalható szakképzettség-hiánnyal, hogy biztosítsák a projektek gyors és minőségi megvalósítását.

A terv negyedik, és egyben utolsó része egy európai napelemes ipari szövetség létrehozását tartalmazza, amelynek célja, hogy elősegítse egy rugalmas ipari napenergia-értéklánc innováció által vezérelt kiterjesztését az EU-ban.

Akikre rábízhatja napelemes beruházását – A1 Solar

Az A1 Solar Kft. 160 fős csapatával több, mint 300 vállalati ügyfélnek telepített már napelemes rendszert. A partnereik számára a legoptimálisabb megoldást nyújtják az energetikai beruházások során.

Ha az Ön cége is szeretné jelentősen csökkenteni energiaköltségeit és olyan kivitelezőre bízná napelemes rendszere telepítését, aki releváns tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik, akkor válassza az A1 Solar Kft. szakértő csapatát!

A cikkben szereplő képek a KRQ Kft. tulajdonát képezik.

Kapcsolódó cikkek

Káresemény, vagy baleset a céges autóval? Így segít a lízing cég

Káresemény, vagy baleset a céges autóval? Így segít a lízing cég

A legnagyobb óvatosság mellett is történhetnek nem várt kisebb-nagyobb káresemények, vagy sajnálatos módon súlyosabb balesetek is céges autó használata közben, amelyek hatalmas költségeket jelenthetnek a vállalkozások számára.