Így tesz tönkre a digitális stressz az irodában

Az e-mailek és chatek folyton kizökkentik a dolgozókat, és ez hosszú távon bizony megbosszulja magát.
Így tesz tönkre a digitális stressz az irodában

Ki ne ismerné az érzést? E-mailekre visszaírni olyan, mint zombikkal hadakozni. Amikor reggelente bejelentkezünk, általában már egy sor e-mail fogad a fiókunkban, és ha egyet megválaszolunk, jön három másik.

Egy nap akár száz levél is landolhat nálunk, amelyek nagy része ráadásul nem is fontos. A kitörlésük, mappákba rendezésük is csak leszívja az energiánkat. Ha ez nem lenne elég, az e-maileket házon belül általában előnyben részesítik a munkaügyi telefonokkal szemben.

Számtalan kutatás kimutatta már, hogy az effajta stressz jelentősen rontja az életminőséget: az Occupational Health Psychology tanulmánya arra jutott, az e-mailekkel “bombázott” munkavállalók nem csak az irodában stresszesek, lényegesen rosszabbul is alszanak.

Egy másik kutatás során két csoportra osztották a munkavállalókat: az egyikben szokás szerint hadakoztak a beérkező mailekkel, míg a másik tagjait kizárták a fiókjukból. Nem meglepő módon az utóbbi csoport tagjai jóval eredményesebb munkát végeztek, sőt mi több: még a szívverésük is lelassult, hiszen kevesebb stressznek voltak kitéve.

Nem véletlen, hogy vannak olyan munkaadók, akik a munkaórákon kívül már nem is engedélyezik az alkalmazottaknak az e-mailek megnyitását. Jó példával jár elől már 2010 óta a Volkswagen, ahol a munkaidő végeztével kizárják az embereket az inboxukból.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Soha nem volt még ilyen drága a kaviár

Soha nem volt még ilyen drága a kaviár

Van fajta, aminek az ára 20 év alatt hétszeresére nőtt.

Paradicsom a pálmák alatt: érintetlen szépséggel várnak a Maldív-szigetek

Paradicsom a pálmák alatt: érintetlen szépséggel várnak a Maldív-szigetek

Nincs is a bolygón nyaralóhely, ahol jobban kipihenhetnénk magunkat.

Duzzadjon a malacpersely!

Duzzadjon a malacpersely!

Gazdasági tematikájú PT-tábor 13–17 éveseknek: idén is megvalósul az MNB támogatásával Kecskeméten a brókerek és tőzsdecápák nyári tábora.