Így tesz tönkre a digitális stressz az irodában

Az e-mailek és chatek folyton kizökkentik a dolgozókat, és ez hosszú távon bizony megbosszulja magát.
Így tesz tönkre a digitális stressz az irodában

Ki ne ismerné az érzést? E-mailekre visszaírni olyan, mint zombikkal hadakozni. Amikor reggelente bejelentkezünk, általában már egy sor e-mail fogad a fiókunkban, és ha egyet megválaszolunk, jön három másik.

Egy nap akár száz levél is landolhat nálunk, amelyek nagy része ráadásul nem is fontos. A kitörlésük, mappákba rendezésük is csak leszívja az energiánkat. Ha ez nem lenne elég, az e-maileket házon belül általában előnyben részesítik a munkaügyi telefonokkal szemben.

Számtalan kutatás kimutatta már, hogy az effajta stressz jelentősen rontja az életminőséget: az Occupational Health Psychology tanulmánya arra jutott, az e-mailekkel “bombázott” munkavállalók nem csak az irodában stresszesek, lényegesen rosszabbul is alszanak.

Egy másik kutatás során két csoportra osztották a munkavállalókat: az egyikben szokás szerint hadakoztak a beérkező mailekkel, míg a másik tagjait kizárták a fiókjukból. Nem meglepő módon az utóbbi csoport tagjai jóval eredményesebb munkát végeztek, sőt mi több: még a szívverésük is lelassult, hiszen kevesebb stressznek voltak kitéve.

Nem véletlen, hogy vannak olyan munkaadók, akik a munkaórákon kívül már nem is engedélyezik az alkalmazottaknak az e-mailek megnyitását. Jó példával jár elől már 2010 óta a Volkswagen, ahol a munkaidő végeztével kizárják az embereket az inboxukból.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Már nem csak nassolni akarnak az emberek - Beszámoló a kölni ProSweets vásárról

Már nem csak nassolni akarnak az emberek

A jövő édességeinek annál már többet kell tudniuk, minthogy boldogságot okozzanak.

Jutalmazd meg magad!

Jutalmazd meg magad!

Kutatások bizonyítják, hogy hosszútávon is rendkívül fontosak azok a pillanatok, amelyekkel megjutalmazzuk magunkat egy-egy eredmény után.