Jutalmazd meg magad!

Kutatások bizonyítják, hogy hosszútávon is rendkívül fontosak azok a pillanatok, amelyekkel megjutalmazzuk magunkat egy-egy eredmény után
Jutalmazd meg magad!

A kikapcsolódás azt a tevékenységet vagy érzést jelenti, amely örömet okoz nekünk, felszabadít bennünk energiákat, kellemes benyomást ébreszt bennünk, örömünket leljük a megélésekor. Pozitív érzéseket hordoz, hangulatunkat a boldogság felé tereli. Sokan talán ezért nem is tudják megfelelően kezelni ezt a csak tiszta pozitív érzést, amelyet az élvezet megélése után tapasztalnak. A kutatók azt vették észre, hogy még talán lelkiismeret-furdalást is éreznek amiatt, hogy megjutalmazzák magukat azzal, hogy élvezik a tevékenységet, a fogyasztást vagy az élvezet megélését.

A kikapcsolódás lehet egy kiadós pihenés, egy kávé, egy jó könyv elolvasása, egy falat (vagy tábla) csoki, egy masszázsprogram vagy akár egy wellness-üdülés is. Ha elértük egy fontos rövid- vagy hosszútávú célt, jutalmazzuk meg magunkat az elért eredmény függvényében. Ha egy régóta kitűzött célt értünk el, legyen nagyobb a jutalom, ha rövidtávú kis cél volt, egy etap egy további nagy cél eléréséhez, akkor egy – a nagy jutalomhoz képest az etapnak megfelelően – kisebb élvezettel ajándékozzuk meg magunkat.

Ne felejtsük el, hogy nem szabad lelkiismeret-furdalást éreznünk azért, mert a jutalom nyújtotta pozitív érzést, boldogságot élvezzük! Akik elfogadják azt, hogy ez a boldogságérzet jár, megérdemeljük a jutalmat és az elért szakaszok dicséretet érdemelnek, azok sokkal jobban érzik magukat a bőrükben. Kevesebb bennük a stressz, szorongási zavaraik csökkentek, valamint a depresszió hajlamát csökkenti ez a pozitív életérzés.

Kikapcsolódás a home office során

A home office az otthondolgozóknak sajnos nagyon egybeolvasztja a munkát a lazítás idejével. Nem beszélve a további terhekről, az otthon maradt iskolás gyermek feladataitól kezdve a munka elvesztésén át odáig, hogy halljuk a vírushíradót. Kiemelten fontos ilyenkor a pihenés, a lazítás, a pozitív megerősítés, hiszen ez is hozzájárul a jövőbeni teljesítmény fokozásához és a kreativiáshoz. Erősítsük önmagunkat! Ehhez kell egy tudatos hozzáállás, amikor figyelünk arra – akár munkaidőmérő app segítségével, akár csak a telefon ébresztőjét használva -, hogy megálljunk néhány percre, kiszakadjunk a munkából. A munkára szánt idő – szándékosan nem „munkaidő” – végére sem baj, ha figyelmeztetjük magunkat, hiszen egy átdolgozott nap végén is „jár egy kis jutalom”. Jól teljesítettünk, elértük a rövidtávú célt, élvezzük ennek örömét.

Az öröm agyunk mélyen fekvő területein keletkezik. Van néhány úgynevezett "hedonikus hotspot", amelyek kis neuroncsoportok. Ezek együttesen azonosítják, tetszik-e nekünk valami vagy sem. Ezen túlmenően a prefrontális kéregben hozunk döntéseket hozunk és mérlegeljük a jövőt. Amikor boldogságot és elégedettséget érzünk, az agyunkban ezek a területek generálódnak, így tudjuk átadni magunkat a kikapcsolódásnak...

... amit sosem szabad sajnálnunk magunktól!

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Már nem csak nassolni akarnak az emberek - Beszámoló a kölni ProSweets vásárról

Már nem csak nassolni akarnak az emberek

A jövő édességeinek annál már többet kell tudniuk, minthogy boldogságot okozzanak.

7 nyomós érv, amiért megéri e-autóba fektetni

7 nyomós érv, amiért megéri e-autóba fektetni

Az e-autósok imidzse is kifogástalan a társadalom szemében.