Ezekkel a tippekkel sikeresebb leszel az online állásinterjú során

A koronavírus életünk minden szegletét átalakította, a munkavégzés formái is megváltoztak, és az is, hogy hogyan nyerhetjük el az áhított pozíciót. A személyes interjúkat felváltották az internet segítségével megtartott beszélgetések – ezek sikerességéhez hoztunk most tippeket.
Ezekkel a tippekkel sikeresebb leszel az online állásinterjú során

Az állásinterjú igencsak idegőrlő, ámde elkerülhetetlen része a munkakeresés folyamatának, hiszen az itt kialakuló első benyomások határozzák meg aztán, hogy megkapjuk-e a vágyott pozíciót. Noha a személyes találkozások általában sokkal nagyobb hatásúak a kamerán keresztül lebonyolított beszélgetéseknél, még ma is rengeteg cég ragaszkodik a biztonságosabb változathoz. Ezért aztán nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzá, a Colore.hu cikke segít abban, hogyan maxoljuk ki az online állásinterjút.

Fontos a helyszín

Ha megvan, hogy mikor hívnak majd fel az adott cégtől, és nem egyedül élünk, akkor beszéljük le a háztartás minden tagjával, hogy abban az időintervallumban kerüljenek el minket. Mi pedig válasszunk egy csendes, jól megvilágított helyet, a háttérből pakoljuk el a nemkívánatos tárgyakat (de ne rakjunk oda plusz dolgokat, például könyveket csak azért, hogy intelligensebbnek hassunk), és távolítsunk el mindent a környezetünkből is, ami zavaró tényező lehet. Bizonyosodjunk meg, hogy a helyiségben erős a WiFi, ha nem az, szerezzünk be kábelt – nincs annál kellemetlenebb, mintha folyamatosan megszakad a hívás, vagy csúszik a hang és a kép.

... és a ruha is az

Hiába otthonról tárcsázunk be a Zoom-, Teams- vagy Skype-hívásba, hivatalos eseményen veszünk részt – öltözzünk ennek megfelelően! Én azt javaslom, hogy ne csak a kamerában látszódó részeink legyenek csinosak, hanem vegyünk fel normális nadrágot is, hiszen így még jobban bele tudunk helyezkedni a helyzetbe. Sőt, egyes szakértők azt tanácsolják, hogy bújjunk cipőbe. A felsőrészünk ne legyen nagyon mintás, mert a kamerakép jellemzően elmossa a részleteket, és nem szeretnénk, ha az interjúztatónk szeme jojózna.

Szemkontaktus

Videóhívás esetén reflexszerűen a képernyőt nézzük, hiszen ott látjuk a másik arcát. A telefonokon az előlapi kamera viszonylag közel van a megjelenített képhez, így nem tűnik fel, hogy máshová nézünk, azonban a laptopokon nagyobb távolság is lehet. Így viszont, ha nem a kamerába nézünk, hanem attól lejjebb, a képernyőnket vizslatjuk, az egy kicsit zavaró lehet, hiszen nem tudjuk fenntartani a szemkontaktust, ami személyes interjú esetében meggyőző erővel bírhat. Ezért érdemes erre odafigyelni: nézzünk gyakran a kamerába, így az interjúztatónknak úgy tűnhet, a szemükbe nézünk, ez pedig pozitív hatást vált majd ki belőlük.

Ha további tippekre vagy kíváncsi, keresd fel a cikk folytatását a Colore.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

Ezekkel a tippekkel sikeresebb leszel az online állásinterjú során

Ezekkel a tippekkel sikeresebb leszel az online állásinterjú során

A koronavírus életünk minden szegletét átalakította, a munkavégzés formái is megváltoztak, és az is, hogy hogyan nyerhetjük el az áhított pozíciót.

A szakmai tudás megosztásáért cserébe kínál coworking lehetőséget egy új kezdeményezés

A szakmai tudás megosztásáért cserébe kínál coworking lehetőséget egy új kezdeményezés

Az algoritmus párba állítja azokat, akik szívesen cserélnének tudást.

Megélénkült az üzleti nyelvoktatás piaca

Megélénkült az üzleti nyelvoktatás piaca

Irodába szállított nyelvoktatás a trend