Ezekkel a tippekkel sikeresebb leszel az online állásinterjú során

A koronavírus életünk minden szegletét átalakította, a munkavégzés formái is megváltoztak, és az is, hogy hogyan nyerhetjük el az áhított pozíciót. A személyes interjúkat felváltották az internet segítségével megtartott beszélgetések – ezek sikerességéhez hoztunk most tippeket.
Ezekkel a tippekkel sikeresebb leszel az online állásinterjú során

Az állásinterjú igencsak idegőrlő, ámde elkerülhetetlen része a munkakeresés folyamatának, hiszen az itt kialakuló első benyomások határozzák meg aztán, hogy megkapjuk-e a vágyott pozíciót. Noha a személyes találkozások általában sokkal nagyobb hatásúak a kamerán keresztül lebonyolított beszélgetéseknél, még ma is rengeteg cég ragaszkodik a biztonságosabb változathoz. Ezért aztán nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzá, a Colore.hu cikke segít abban, hogyan maxoljuk ki az online állásinterjút.

Fontos a helyszín

Ha megvan, hogy mikor hívnak majd fel az adott cégtől, és nem egyedül élünk, akkor beszéljük le a háztartás minden tagjával, hogy abban az időintervallumban kerüljenek el minket. Mi pedig válasszunk egy csendes, jól megvilágított helyet, a háttérből pakoljuk el a nemkívánatos tárgyakat (de ne rakjunk oda plusz dolgokat, például könyveket csak azért, hogy intelligensebbnek hassunk), és távolítsunk el mindent a környezetünkből is, ami zavaró tényező lehet. Bizonyosodjunk meg, hogy a helyiségben erős a WiFi, ha nem az, szerezzünk be kábelt – nincs annál kellemetlenebb, mintha folyamatosan megszakad a hívás, vagy csúszik a hang és a kép.

... és a ruha is az

Hiába otthonról tárcsázunk be a Zoom-, Teams- vagy Skype-hívásba, hivatalos eseményen veszünk részt – öltözzünk ennek megfelelően! Én azt javaslom, hogy ne csak a kamerában látszódó részeink legyenek csinosak, hanem vegyünk fel normális nadrágot is, hiszen így még jobban bele tudunk helyezkedni a helyzetbe. Sőt, egyes szakértők azt tanácsolják, hogy bújjunk cipőbe. A felsőrészünk ne legyen nagyon mintás, mert a kamerakép jellemzően elmossa a részleteket, és nem szeretnénk, ha az interjúztatónk szeme jojózna.

Szemkontaktus

Videóhívás esetén reflexszerűen a képernyőt nézzük, hiszen ott látjuk a másik arcát. A telefonokon az előlapi kamera viszonylag közel van a megjelenített képhez, így nem tűnik fel, hogy máshová nézünk, azonban a laptopokon nagyobb távolság is lehet. Így viszont, ha nem a kamerába nézünk, hanem attól lejjebb, a képernyőnket vizslatjuk, az egy kicsit zavaró lehet, hiszen nem tudjuk fenntartani a szemkontaktust, ami személyes interjú esetében meggyőző erővel bírhat. Ezért érdemes erre odafigyelni: nézzünk gyakran a kamerába, így az interjúztatónknak úgy tűnhet, a szemükbe nézünk, ez pedig pozitív hatást vált majd ki belőlük.

Ha további tippekre vagy kíváncsi, keresd fel a cikk folytatását a Colore.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

A meditáció szerepe a munkahelyi konfliktuskezelésben

A meditáció szerepe a munkahelyi konfliktuskezelésben

A munkahelyi konfliktusok és a stressz mindennapos részei lehetnek a szakmai életünknek.

50 feletti szakemberek adhatják át a tudásokat egy új felületen

50 feletti szakemberek adhatják át a tudásokat egy új felületen

A szenior szakértők portálján terület szerint lehet válogatni.

A szakmai tudás megosztásáért cserébe kínál coworking lehetőséget egy új kezdeményezés

A szakmai tudás megosztásáért cserébe kínál coworking lehetőséget egy új kezdeményezés

Az algoritmus párba állítja azokat, akik szívesen cserélnének tudást.