Felújított vagy felújítandó?

Valakinek dilemma, valaki tudatosan kezeli azt a kérdést, milyen ingatlant szeretne vásárolni.
Felújított vagy felújítandó?

A felújítandó ingatlannak is van előnye és hátránya, illetve természetesen elmondható ez a felújított állapotú ingatlanokról is. Az ingatlanhirdetési portálokon minden esetben beállítható, hogy milyen állapotú lakás, ház vagy egyéb ingatlan az, amit keresünk. Vannak portálok, ahol még a felépítmények belső és külső állapotát is megkülönböztethetjük, így akár a részleges felújítás ténye is kiderülhet. Első körben, nézzük meg mivel jár, ha felújítandó ingatlant vásárolunk, akár lakás, akár családi házról legyen szó.

Felújítandó ingatlanok előnye és hátránya

A legszembetűnőbb paraméter a felújítandó ingatlanok esetében, hogy az áruk jóval alacsonyabb, mint felújított társaiké, de természetesen a jó vagy még az átlagos állapotúak sem közelítik meg árban azon ingatlanokat, amelyekre a megfelelő nívó érdekében, jócskán a zsebünkbe kell nyúlnunk. Nem könnyű előre meghatározni, hogy mekkora összeget emészt majd fel a kiszemelt lakás, ház felújítása, ezért az sem könnyű feladat, hogy pontosan meghatározzuk az árkülönbséget a felújított és felújítandó állapot között. Az biztosan kijelenthető, hogy a felújítandó ingatlanok esetében, úgy alakítjuk ki a végső állapotot, ahogy mi szeretnénk. A gépészeti felújítások, a falrendezések és az esztétikai renoválások mind személyre szabhatóak és végül, a saját ízlésünk szerint tölthetjük mindennapjainkat a lakásunkban, ami innentől már egyre inkább otthonná válik.

Érdemes azonban figyelemben tartani, hogy egy felújítás a ráfordítandó sok-sok pénzen kívül, sok utánajárásba, jelenlétbe, kitartásba és néha még nem várt meglepetésekbe kerül. Függően attól, milyen volumenű munkába vágjuk a fejszénket, egy felújítás akár 8-10 hónapig is eltarthat. Ezen idő alatt, meg kell oldanunk a lakhatásunkat vagy rosszabb esetben együtt kell tudni élni a zajjal, porral és mindazon nehézséggel, ami a felújítás következtében érhet minket.

Mivel jobb a felújított ingatlan

A felújított ingatlan készen van, csak költözni kell, olvashatjuk számos hirdetési portálon, mint egy ingatlan szlogen. Valóban, itt már nem kell a felújításokkal, a kiválasztásokkal, a porral, a zajjal együtt élnünk hónapokon keresztül, cserébe két dologgal biztosan számolnunk kell. Egyik, hogy aki felújította az ingatlant, valószínű igyekezett egy vásárló fejével gondolkodni, de mégis, valamelyest a saját ízlését tükrözi majd a végtermék. Tehát nem biztos, hogy minden megoldás, színkombináció, minőség egyezni fog azzal, amit és ahogy mi tettük volna. A másik kardinális tény, hogy a felújított ingatlanok ára jóval magasabb a felújítandó változatoknál, hiszen biztosan sok millió forint került beépítésre és ha csak nem kedvtelésből végezte el valaki a munkálatokat, még némi üzleti hasznot is meg kell fizetnünk. Kényelmes, de magas az ár, szép, de lehet, nem teljesen otthonos, hiszen mi magunk nem vagyunk benne mindabban, ami beépítésre került.

A kompromisszumok és megoldások

Hiába akár az egyéni igények és hiba a vastag pénztára, ha ezek nem párosulnak vagy egyszerűen nincs időnk és lehetőségünk, muszáj lesz kompromisszumot kötni és elfogadni a piacon található ajánlatokat. Hiszen pénz nélkül, az igények által nem lesz felújított lakásunk és pusztán pénzzel, de időhiányban nem lesz felújított házunk.

Talán, ha mégis keressük az aranyközéputat, némi lemondással ugyan, de legalább nem teljes alárendeltségben kell keresgélnünk a piacon. Az ingatlanhirdetési portálokon nagyon részletesen és szerteágazóan tudunk szűrni azokra a paraméterekre, amelyek alapján megfelelő vagy nagyon megfelelő ingatlanhoz tudunk eljutni. Ha jól használjuk ezeket a szűrőket, megtalálhatjuk például a gépészetileg már felújított vagy külső szigeteléssel már ellátott vagy a fürdőszobát már kialakított ingatlanokat. Persze ezek csak példák és a variációk tárháza rendkívül széles, talán amit érdemes ebből kiolvasni, hogy a részlegesen felújított ingatlanok biztosíthatnak már egyfajta minőséget, de az áruk még a pénztárcánkhoz szabott határokon belül mozog.

Másik lehetséges megoldás, olyan ingatlant találni, ahol megkezdődött szintén a felújítás és a munkálatok nem állnak majd meg a részleges eredmények határán. Ekkor ugyanis, van lehetőségünk beleszólni, milyen színű legyen a csempe, a fal, hová helyezzék a konnektorokat, hogyan is alakítsák ki a gépészetet. Általában az ilyen típusú hirdetéseket a portálokon befejezetlen kategóriában találjuk. Itt szintén magasabb árra számíthatunk, de az időhiány és a lehetőségek korlátozottsága mégis találkozhatnak az igényeink beteljesülésével.

Kapcsolódó cikkek

Felújított vagy felújítandó?

Felújított vagy felújítandó?

Valakinek dilemma, valaki tudatosan kezeli azt a kérdést, milyen ingatlant szeretne vásárolni.