Akár 18 évig is képes megőrizni a napenergiát egy új találmány

A tudósok továbbra is versengenek, hogy ki tudja megalkotni a legeredményesebb módszert a napenergia tárolására, miközben a napelemes panelek világszerte egyre elterjedtebbek.
Akár 18 évig is képes megőrizni a napenergiát egy új találmány

Egy ígéretes új technológia akár 18 évig is képes megőrizni a nap erejét: a svéd tudóspár által tervezett mikrochip folyadékban tárolja a napenergiát, amelyből visszaalakítható árammá.

„Ez radikálisan új módja a napenergiából történő villamosenergia-termelésnek. Segítségével a napenergiát felhasználhatjuk elektromos áram előállítására, függetlenül az időjárástól, napszaktól, évszaktól vagy földrajzi helytől. A generátor egy ultrakeskeny chip, amely integrálható elektronikába, például fejhallgatókba, okosórákba és telefonokba is" - mondta Zhihang Wang, a Chalmers Műszaki Egyetem kutatója, akinek kínai csapata először használhatta fel az eltárolt napfényt.

Egy ilyen parányi eszközt rengeteg elektromos készülék áramellátásához lehetne felhasználni, ám a széles körű bevezetéshez még sokkal több kutatásra van szükség.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

7 ok, amiért a minőségi kőpárkány bombabiztos befektetés

7 ok, amiért a minőségi kőpárkány bombabiztos befektetés

Valószínűleg nincs olyan ember a földön, aki úgy áll neki az ablakpárkány vásárlásnak, hogy szándékosan olyat választ, ami idő előtt felmondja a szolgálatot.