Mit tehet a szervezettel a tartós stressz?

Akár a munka, a tanulás, a kapcsolatok vagy a családunk miatt, nem kevesebb, mint az emberek 26 százaléka érzi magát stresszesnek. A pandémia ráadásul minden második ember esetében tovább rontott a helyzeten.
Mit tehet a szervezettel a tartós stressz?

Még elkeserítőbb, hogy a 8 évvel ezelőtti adatokhoz képest 30 százalékkal emelkedett a rendszeresen stresszelők száma. A pandémia a családokat érintette rosszabbul, nekik közel 60 százalékuk panaszkodott a folyamatos nyomásra.

A stressz különösen veszélyes a testünkre nézve, mivel az a vélt veszély hatására kortizolt termel, ami növeli a vérnyomást, a pulzusszámot és a légzésszámot is.

Ez a reakció azonban az evolúció során a pillanatnyi veszéllyel szemben alakult ki, nem a tartós, nap mint nap fennálló stresszel szemben. A folytonossá vált "felingerelt" állapot így állandósult fáradtsághoz, alvászavarokhoz, fejfájáshoz és depresszióhoz vezethet.

Létezik ugyanakkor pozitív stressz is, ami akár nagyobb teljesítményre is sarkallhat: mindenki ismeri például a pillanatot, amikor összeszedi magát egy nehéz vizsga előtt.

Ráadásul a negatív stresszt is pozitívba fordíthatjuk a kognitív átkerezetés segítségével. Ilyen például, amikor a vizsga előtt végiggondoljuk, hány sikeres vizsga van már a hátunk mögött.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Soha nem volt még ilyen drága a kaviár

Soha nem volt még ilyen drága a kaviár

Van fajta, aminek az ára 20 év alatt hétszeresére nőtt.

Mit tehet a szervezettel a tartós stressz?

Mit tehet a szervezettel a tartós stressz?

Egyre többen panaszkodnak a véget nem érő terhelés miatt.

Egészségügyi kockázatot jelenthetnek az online meetingek, videókonferenciák - Itt a Zoom-fáradság!

Egészségügyi kockázatot jelenthetnek az online meetingek

A képernyő tartós bámulása a tanulmányok szerint árt a testnek és a léleknek is.