7 ok, amiért a minőségi kőpárkány bombabiztos befektetés

Valószínűleg nincs olyan ember a földön, aki úgy áll neki az ablakpárkány vásárlásnak, hogy szándékosan olyat választ, ami idő előtt felmondja a szolgálatot.
7 ok, amiért a minőségi kőpárkány bombabiztos befektetés

Pedig sokan szembesülnek a beépítés után azzal, hogy a párkány kezdeti határozott formája az évek során megváltozik, az értékesítő által agyondicsért anyag megjelenése siralmas lesz és ennek tetejébe még olyan apróságok is előkerülnek, amelyek miatt a fűtésszámla is az egekig emelkedhet. Olyan természetes anyag titkának jártunk utána, ami kiemelkedik a többi közül és bombabiztos befektetést jelent.

1. A természetes anyag, amely határozottságot és szilárdságot kölcsönöz a kőpárkánynak

A kőpárkányokat a föld mélyén szunnyadó, majd évszázados fejlődés után testet öltő kövekből (gránit, márvány, mészkő), nagy kőtáblákból vágják méretre. Aztán következhet az élmegmunkálás, élcsiszolás, ami után megszületik a kőpárkány.

Ezek a természetes kövek Olaszországból, Indiából, Kínából, Törökországból, Németországból stb. érkeznek hazánkba, hogy a profi szakemberek kezelésbe vegyék őket. Ezeket a természetes anyagokat modern gépek készítik, az „örök kövek” kőpárkánnyá változása után pedig már el is juthatnak a címzetthez.

A természetes kövek népszerűsége ugyan a 21.században egyre növekvő tendenciát mutat, mégis ha teszünk egy kőtörténelmi utazást, rögtön szembetűnik a kövek ereje.

2. Országház, Michelangelo és a Téli Palota- Mi a köves közös pont? - A márvány, mészkő és gránit időtállósága

A természetes kövek erejét, tartósságát nagyszerű példák sora bizonyítja. Mi most hármat mutatunk.

Esetleg látta már élőben a legendás képzőművész, Michelangelo Buonarroti világhírű Dávid- szobrát? A Firenzében látható alkotás carrarai márványból készült, ami a kőpárkányok egyik legnépszerűbb természetes alapanyaga napjainkban.

Ha pedig Budapesten, a Kossuth Lajos téren sétál és hazánk egy ikonikus épületére, az Országházra pillant, akkor ezt a természetes kövek szempontjából is teheti. Ugyanis a Parlament mészkőből is készült. Míg a szentpétervári Téli Palota egy részét például gránitból építették.

Mindhárom nevezetes példa alátámasztja a gránit, márvány, mészkő alapanyag időtállóságát.

3. A kőpárkány, ami sprintben és ultramaratonban is verhetetlen

Az ablakpárkányok mindegyike a rajt (beépítés) után is hozza a formáját. Ez sportnyelven szólva sprintet jelent, amikor a párkányok még eredeti alakban tündökölnek.

Aztán eltelik 10 év (de lehet kevesebb is), amikor már az ultramaratoni számban (akár életre szólóan) lehetne „villantani”, de itt sok párkányfajta „elvérez”, és elveszti az eredeti formáját, kicserélésre ad nyomós és fájdalmas okot. Ugyanis jön a hó, eső, jég, erős napsugárzás, ami a párkányok jelentős részét hosszú távon tönkreteheti.

A kőpárkány azonban állja a sarat (jeget, párát, esőt, havat, UV-sugárzást stb.) és remekül megtartja kifogástalan alakját. Mert pl. víz hatására a fa hajlik, míg a műanyag elveszti a színét. Ezzel szemben a kő megtartja kiváló formáját és megjelenését egy életen át.

Ráadásul a természetes kőből készült belső könyöklő megvédi a falazat belső oldalát a páratartalom miatti páralecsapódástól és az esetlegesen lecsöppenő víztől.

4. A kőpárkány megmenti a függőleges falazatot

Amikor a masszív kőtáblákat méretre vágják és megmunkálják a szakemberek, még egy apró, de annál lényegesebb pont következik. A vízorr vágása.

Mi az a vízorr?

Ez egy alámetszés, egy vízcsöppentő horony, amit a párkányok, benti könyöklők alján hoznak létre. Miért olyan fontos része ez a kőpárkánynak?

Mert ez a 6 milliméterszer 6 milliméteres horony elvezeti az esővizet, remekül megakadályozza, hogy a víz ráfolyjon a függőleges falazatra. Az ablak beépítésekor ugyanis a nyílás alsó részén egy olyan rész keletkezik, ahol megállhat a víz.

A csapadék, ha nem tud elfolyni, akkor a falban szívódik fel (lappangó nedvesség). És ha a téli időjárás alatt a falban maradt nedvesség megfagy, akkor ez károsítja a falazatot, sőt tönkre is teszi azt. Így a vízorr komoly szolgálatot tehet.

5. A kőpárkány pofonegyszerű ápolása, amely az életre szóló formáért felel

Impregnálás. Ez a kulcs a gránit, márvány és a mészkő ablakpárkányok tisztítása esetén. Az évi egyszeri impregnálás csodát tehet ugyanis a kőpárkányokkal és életre szóló formát tesz lehetővé.

A gránit kőpárkány vagy könyöklő olyan fizikai paraméterekkel rendelkezik, ami miatt nem szorul különleges ápolásra. Az impregnáló szerrel minden szennyeződést, festéket, olajos anyagot el lehet távolítani róla.

A márvány és mészkő párkányok szerkezetükből adódóan finomabb törődést igényelnek, hiszen kifejezetten érzékenyek a savra és a lúgra, valamint a mechanikai hatásokra és karcolásokra is gyorsan reagálnak. Ezért nem szabad a kőpárkányokat savas takarítószerekkel (Hypo, Domestos) és egyéb klórtartalmú, antibakteriális anyagokkal ápolni. Leginkább az egyszerű, sima, tiszta víz használata javasolt.

A márvány és mészkő magas nedvszívóképessége miatt az esetlegesen rájuk kerülő zsiradékot, kávét, vörösbort vagy bármely egyéb ilyen jellegű anyagot el kell távolítani, hogy elkerüljük a rettegett foltosodást. De az impregnálás természetesen minden kellemetlenség ellen véd.

6. A kőpárkány, amely megteremti a pozitív első benyomást

Elég csak rápillantani a gránitból, márványból vagy mészkőből készült párkányra! Elegancia,

kifinomultság, letisztultság juthat róluk eszünkbe. A háztulajdonos igényességéről is tanúskodik a ragyogó kőpárkány, amely változatos színvilágának köszönhetően minden ház, lakás környezetéhez remekül illeszkedik.

A Brown Star gránit például az egyik legkedveltebb gránitfajta. Barna, fehér, fekete árnyalatai miatt könnyen beleillik a térbe. A római travertin mészkő az örök klasszikus, kintre és bentre is egyaránt használható, meleg beige színe miatt akár a mediterrán, akár a modern környezetben is megállja a helyét. Vagy ott van Michelangelo „adu ásza”, a cararrai márvány, amely népszerű anyag, a modern és hagyományos házakhoz egyaránt illik.

7. Amire kevesen figyelnek – A kőpárkány helyes szigetelésével megakadályozhatjuk a hőhíd kialakulását és a bosszantó fűtésszámlát

Hallott már a hőhídról?

Ez a gyenge szigetelés miatt van. A fal egyes pontjain a kinti hideg vagy meleg érintkezik a belső levegő hőmérsékletével, ami által nagymértékű hőcserélés, párakicsapódás jön létre. Megjelenik az aggasztó nedvesedés, ami miatt a falak penészesek lesznek.

Sőt, a kialakuló rés miatt fűtésszámla is alaposan megemelkedik.

Mit tehetünk a hőhíd ellen?

Az ablakpárkányok tökéletes beépítése és szigetelése kulcsfontosságú. Két lehetőségünk van:

  1. A párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál a hézagzáró szalagot behajtjuk és rögzítjük szilikonnal.

  2. Az ablak alatti részt kifújjuk purhabbal, majd rárakjuk a hézagzáró szalagot. Ezt követően a párkány belső élére szilikont nyomunk és úgy nyomjuk neki az ablakpárkányt a párkányfogadónak.

Ez az eljárás megakadályozza a hőhíd kialakulását és a nedvesedést. Ráadásul a bosszantó fűtésszámlának is búcsút mondhatunk, hiszen a levegő állandó ki-bejárása is megszűnik.

De ez nem minden!

Mivel az ablakpárkány mögött lévő szilikont nem éri UV-sugárzás, akár 20-30 évig is tökéletes és megbízható védelmet nyújthat a megfelelő szigetelés.

Akik a kőpárkányokkal magas szinten foglalkoznak - A Párkányos csapata

A Párkányos csapata 50 éves tapasztalattal pontosan tudja, milyen az időtálló és az esztétikus ablakpárkány. A speciális kőfaragó üzemükben a rugalmas nyitva tartásnak köszönhetően akár 6 órán belül is át lehet venni a megrendelt kőpárkányokat.

A korszerű gépeik, szakértelmük és profi hozzáállásuk lehetővé teszi, hogy a lakossági ügyfelek és a viszonteladók is egyedi méretre vágott és profin megmunkált gránit, márvány, mészkő ablakpárkányokhoz juthassanak hozzá.

A Párkányos minden apró részletre odafigyelő munkatársai a minőségi kőpárkányokat tetszőleges darabszámban szállítják házhoz, és minden odafigyelést megadnak az ügyfélnek már az első pillanattól kezdve.

Ha Önnek is kiemelten fontos az időtálló kőpárkány, a határidők precíz betartása, az ügyfélközpontú hozzáállás, akkor válassza a Párkányos csapatát!

Kapcsolódó cikkek

7 ok, amiért a minőségi kőpárkány bombabiztos befektetés

7 ok, amiért a minőségi kőpárkány bombabiztos befektetés

Valószínűleg nincs olyan ember a földön, aki úgy áll neki az ablakpárkány vásárlásnak, hogy szándékosan olyat választ, ami idő előtt felmondja a szolgálatot.