Így javíthatod te is a termelési folyamatot!

A termelés, gyártás javításának legjobb módja a munkakörnyezet megváltoztatása.
Így javíthatod te is a termelési folyamatot!

Hiszen abban a térben, ahol a dolgozók szívesen tartózkodnak, ahol pozitív a hangulat, ott bármi megtörténhet! S meg is történik, mivel a biztonság, a jókedv, az átláthatóság kivétel nélkül fokozzák a hatékonyságot, mégpedig természetesen inspiratív módon.

A tiszta, komfortos környezet biztonságot ad?

Igen! Nagyon nem mindegy, hogy a dolgozók milyen közegben kénytelenek eltölteni a napjukat. Az 5S módszer a környezet megváltoztatásához járul hozzá, mégpedig úgy, hogy a komfortos légkör megteremtése ne ütközhessen akadályokba. Ehhez azonban egy átlátható rendszerre van szükség, illetve tiszta feltételekre mind higiéniás, mind szakmai szinten. A rendezettség nagymértékben megkönnyítheti a munkafolyamatok elvégzését, ahogy az átláthatóság is az eredményesség egyik záloga. Amikor ezeknek az ereje összeadódik, akkor egy olyan biztonsági háló jön létre, ami alkalmas a dolgozók megtartására. Vagyis ha a biztonságot adó háttér stimmel, akkor gyakorlatilag borítékolható a hatékonyság, a teljesítmény növekedése.

Ezzel szemben, amikor a káosz, a fejetlenség, a rendetlenség az uralkodó, akkor nem csoda, ha még a legapróbb fázisok sem működnek jól, mert igazán semminek sincsen gazdája, felelőse, és senki nem képes átlátni az amúgy valóban átláthatatlan körülményeket. Ez nemcsak plusz anyagi kiadásokat generáló negatívum, hanem egyúttal a lelkesedés, motiváltság csökkenésének melegágya, miközben nyilván esélytelen elérni a termelés hatékonyságának fokozódását.

A cél a termelés korszerűsítése!

A Lean módszerek kivétel nélkül azt a célt szolgálják, hogy a gyártás mindig gazdaságosabbá, egyúttal fenntarthatóbbá váljon. Ez úgy tűnhet, hogy jövőbe mutató elgondolás, pedig mindez már a jelenben könnyedén megteremthető. Az egyik legfőbb kérdés, hogy mi az érték a vásárlók számára? Ha a gyártás ezekre koncentrál, akkor a siker garantálható, ahogy a fellendülés, fejlődés és gyarapodás is, környezetkímélő feltételek mellett, egyre kevesebb anyagi forrás felhasználásával.

Kapcsolódó cikkek

Így javíthatod te is a termelési folyamatot!

Így javíthatod te is a termelési folyamatot!

A termelés, gyártás javításának legjobb módja a munkakörnyezet megváltoztatása.