Mesterséges intelligencia segíti a sztrókos páciensek gyógyulását egy új start-upnál

Az innovatív kéz- és lábterápia megváltoztatja az idegsejtek közötti kapcsolatokat és támogatja a mozgások újratanulását. A mesterséges intelligenciának hála olyan betegségek is kezelhetővé váltak, amelyekre eddig nem volt megfelelő gyógymód.
Mesterséges intelligencia segíti a sztrókos páciensek gyógyulását egy új start-upnál

A látás romlik, az artikuláció nehézkes, és az egyik kar zsibbadni kezd – ezek akár a szélütés előjelei is lehetnek. Amikor valaki agyvérzést szenved a bal vagy a jobb agyféltekéjen, többé nem tudja megfelelően irányítani a testének azt az oldalát.

Míg a betegek egyharmada teljesen felépül a sztrókból, újabb egyharmaduk maradandó agyi károsodást szenved. A kezek, karok és lábak mozgásának korlátozottsága mellett a betegek egyik oldala akár teljesen le is bénulhat.

A klasszikus fizioterápia vagy a foglalkozásterápia mellett azonban megjelent egy innovatív, számítógépes kezelés is. A RecoveriX jelentős motorteljesítmény-javulást ígér, még a lebénult betegek esetében is.

Ez a terápia egy úgynevezett agy-számítógép interfészt használ az idegsejtek közti kapcsolatok megváltoztatására. Ennek érdekében a neuroplaszticitást, vagyis az idegsejtek újraszerveződési képességét fejleszti - mondja Christoph Guger kutató, a g.tec technológiai start-up alapítója.

A terápia három pilléren nyugszik, amelyek különböző módszerekkel segítik a pácienseket: ezek a tükörneuron-terápia, a funkcionális elektródákkal történő stimuláció, illetve a motoros készségek fejlesztése. Mivel a motoros készségek kognitív folyamatokkal párosulnak, ilyenkor nem csak a nagy- és finommotorika fejlődik, hanem a memória és a koncentráció is.

A terápia során a számítógép képernyőjén megjelenő avatar vezérli a pácienst, hogy képzelje el a kéz vagy a láb mozgatását. „A páciens elképzeli ezt a mozgást, és a BCI felismeri ezt a kognitív folyamatot az agyban” – magyarázza Sarah Breinbauer. A kéz vagy láb izomzatának elektromos stimulációja ezután valós időben indul el, így a végtag mozogni kezd.

Guger szerint nem lényeges, hogy a terápia mikor kezdődik: az akut fázisban, azaz közvetlenül a sztrók után a kórházban is alkalmazható, de elkezdhető a rehabilitációs központban, vagy akár később is.

„A módszer 10, 20 vagy 30 évvel a sztrókot után is javulást hoz. Így senki nem marad le semmiről” – mondja.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Így könnyíti meg a vásárlást és eladást a mesterséges intelligencia

Így könnyíti meg a vásárlást és eladást a mesterséges intelligencia

A vásárlók olyan egyéni ajánlatokat kapnak, amilyennek örülnek is.

Robotmunkára vált a német Adidas Speedfactory

Robotmunkára vált a német Adidas Speedfactory

Harmadik országbeli munkások helyett már automaták készítik a cipőket.

Automatizáltan épít honlapot az ügyfeleknek egy innovatív marketinges megoldás

Automatizáltan épít honlapot az ügyfeleknek egy innovatív marketinges megoldás

A mesterséges intelligencia az elejétől a végéig kézben tartja a folyamatot.